lunes, 21 de abril de 2014

Descansa en pau, company

Gabriel García Márquez ha mort recentment, un 17 d'abril de 2014 als 87 anys d'edat a Mèxic Districte Federal, capital de l'estat mexicà. Després de la seua mort perdem l'embolcall de Gabriel García Márquez, però no el seu llegat literari que segueix amb nosaltres "ad eternum".


Gabriel García Márquez arribava al món - com ell mateix relatava en les seues pròpies memòries - "el diumenge 6 de març de 1927 a les nou del matí." De família conservadora i educat entre jesuïtes, va resultar ser "l'ovella roja" de la família, mai millor dit, a causa de la seua proximitat amb el moviment comunista.

El modest García Márquez més tard va saltar al olimpo del famoseo literari després d'escriure -la que personalment considere la seua millor obra- "Cent anys de solitud", a la qual precisament vaig ser obligat a llegir en l'escola i de la qual no em penedisc per res d'haver complit amb l'obligació de llegir-la. cal destacar que aqueixa proesa de les lletres va aconseguir els 30 milions de còpies venudes i va ser traduïda a un total de 35 idiomes. El món necessita de traductors/as, doncs gràcies a aquests les doctrines polítiques revolucionàries i les grans obres literàries poden arribar fins al qual parla la llengua més inusitada. I el món necessita de gent com Gabriel García Márquez, que podia ser la passió de les nits de qualsevol lector/a -no sexualment parlant- però si donant plaure d'una altra forma, llegint el que ell plasmava en el paper.

Molt discutida ha sigut la seua amistat amb Fidel Castro i el seu amor per la gloriosa revolució cubana. Per açò ha sigut criticat pels escriptors que corresponien als interessos de la burgesia, però els/as millors/as homes i dones de les lletres i les arts són revolucionaris/as. Ell mai va admetre ser part de la doctrina comunista, però sí va afirmar el següent <vull que el món siga socialista i crec que d'ací a uns anys ho serà>. Un altre intel·lectual més que abraça el socialisme malgrat -repetisc- les dures crítiques a les quals va ser sotmès.

Audaç crític de l'imperialisme nord-americà, va ser etiquetat com a subversiu i castrista pels EE.UU, arribant aquests a negar-li moltes vegades un mer visat. No obstant açò, després que l'antic president dels EE.UU Clinton fóra triat president, est li va retirar la prohibició de viatjar al país al·legant que la seua obra "Cent anys de solitud" era perfecta.

Se'ns va doncs un gran home. Que la terra et siga lleu, Gabriel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario